musiikkikulttuuri

Haapavedellä

Haapavesi kantelepitäjä

Musiikki on Haapavedellä keskeisessä roolissa johtuen pitkästä kanteleperinteestä ja myös huippuopettajista. Vuonna 1985 Haapavesi sai Kanteleliitto ry:n aloitteesta kantelepitäjän kunnianimen. Nimityksen perustana on Haapaveden menneisyys mutta myös nykyisyys, jossa kanteleella ja sen soitolla on vankka sijansa pitäjässä. Musiikin lisäksi teatteri- sekä tanssitoiminta on kaupungissa erittäin aktiivista.

Haapavedellä toimii muutama harrastekuoro, Haapaveden kamariorkesteri ja lasten ja nuorten kansanmusiikkiryhmiä.

Lisänä tietysti tanssi ja kädentaidot sekä kuvataiteet.

Haapavesi Folk Music Festival

on ihastuttanut ja hämmästyttänyt yleisöään monipuolisella musiikillaan yli 30 vuoden ajan! Kansanmusiikin lisäksi etno, bluegrass, fado, irlantilainen kansanmusiikki, jazz ja monet muut tyylilajit soivat Haapaveden kesäyössä. Tunteikkaat ja korkeatasoiset kirkkokonsertit lumoavat kuulijansa. Ennen festivaalia järjestettävä Folk-kurssi on kansainvälisen tapahtuman ydin.

jokihelmen_opiston logo

Kansalaisopisto

Jokihelmen opiston opetuksen pääpaino on taito- ja taideaineissa, erityisesti kuvataide, käden taidot, musiikki ja tanssi.

Musiikkiopisto

Jokilaaksojen musiikkiopisto sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla ja se toimii kuudella eri paikkakunnalla. Opetuspisteinä ovat Nivala, Oulainen, Haapavesi, Haapajärvi, Kärsämäki ja Pyhäjärvi.

Haapaveden kanteleensoittoperinne elää yhä

Kantele on soinut Haapavedellä jo arviolta 1600-luvulta lähtien. Professori A. O. Väisänen on kirjoituksessaan ”Kantele tunnuskuvana” sanonut Haapavettä jopa Suomen tunnetuimmaksi kantele- ja kansanmusiikkipitäjäksi. Haapavedellä kanteleensoitto on kulkenut pääasiassa suvuittain, ja näistä tunnetuimpia ovat Rytky-Veijola, Kääriäinen, Haanpää-Pentti, Nummela-Mäkinen, Uusitalo, Savikoski, Pokela ja Rantosen suku. (kirjastovirma)

Haapavetislähtöiselle Eero Pitkälälle on myönnetty vuonna  2008 taiteilijan eläke, mikä on hyvin harvinainen tunnustus Suomessa pitkäjänteisestä työstä kulttuurin saralla. Eero onkin vetänyt kantelepiiriä Haapavedellä noin 50-vuotta.

Lue Eeron muistelmat täältä